diumenge, 12 de febrer del 2012

Campionat de Catalunya per Equips: tercera ronda

CONGRÉS 1-SANT ANDREU 9
CONGRÉS B 5-SANT MARTÍ 5

I VA APARÈIXER SANT XAVIER...

Apassionant matí d'escacs al Club d'Escacs Congrés amb un protagonista clar: en Javi González. La seva inesperada victòria ens ha aportat mig punt davant d'un dels conjnts punters de la categoria; donada la igualtat del grup, pot esdevenir vital a final de temporada. Moments de glòria com el d'avui recompensen una trajectòria de gairebé tres dècades dedicades a la nostra entitat. En Xavier, jugador modest però gran persona, és tota una garantia quan comença el per equips, on sempre ofereix la seva millor versió.

Petar i Andreu
Tornava en Moranta
El matx ha començat incert. Si la setmana passada eren els destrets de temps, en aquesta ocasió el puzzle mil·limètric en que hem convertit la sala del B m'ha impedit desenganxar el cul de la cadira, així que faré el que pugui. En Codina ha perdut ràpidament, mentre que en Cecili feia les seves taules de mestre al primer tauler, tot i que després assegurava haver pogut guanyar. Servidor ha reestablert l'equilibri al marcador després d'una partida mitjanament còmode, per bé que m'ha faltat contundència a l'hora de rematar-la. L'empat ha estat a 2,5 després que en Bañón perdés i en Sorribas, amb tres peons més que l'adversari, s'imposés. Malauradament, la igualtat al marcador era fictícia: l'Andreu remava, en Jordán tres quarts del mateix, en Moranta, que avui cobria la baixa d'en Lucas, es defensava amb peó de menys, mentre que en Xavier s'arrossegava amb peça de menys sense cap mena de compensació. L'única partida que feia bona pinta era la d'en Petar. Normalment quan contemplo partides i començo a fer la "cuenta de la lechera", després m'emporto sorpreses: el que estava millor perd i el que estava perdut roba. A: valoro les posicions de pena, B: juguem de pena, C: totes les anteriors són correctes; vosaltres mateixos. El cas és que avui no he descarrilat tant: en Moranta abandonava, el presi perdia fins i tot la camisa, el nostre mestre búlgar no perdonava, mentre que en Jordán ha acordat les taules en una posició on no aspirava a més. El delegat rival, intel·ligentment, les ha acceptat, situant el 4-5 al marcador quan només restava en Xavier, mancat d'una peça. Aquí he de fer un petit apunt: després d'un malentès reglamentari un jugador congressista, que ja havia acabat la seva partida, per moments, ha mantingut una actitud inadequada en un matx d'escacs. L'hem fet entrar en raó de la manera menys molesta pels competidors que restaven jugant, però, de totes maneres, com a delegat m'agradaria disculpar-me per aquest comportament indegut i inhabitual en aquest jugador, així com el meu agraïment per la comprensió de tot l'equip rival. Crec que amb el pas dels anys ens hem guanyat una fama tant de mals jugadors com de bones persones que no m'agradaria perdre per un fet aíllat; procurarem que no es repeteixi.

L'heroi de la jornada

Tornant a l'àmbit competitiu, restava en Xavier. Si la setmana passada vaig ser jo el que va rebre l'aparició del "Déu de la Bandera", avui en Javi ha deixat allò com un joc de nens. Segurament pressionada per haver de tancar l'encontre, l'Elena Casset s'ha carregat molt de temps, encadenant una seqüència d'errors que han derivat en una gran definició d'en Xavier, combinant amb dama i cavall, per acabar guanyant gràcies a una xarxa de mat força espectacular. No hi ha dubte que la partida la perdut la jove santmartinenca, però crec que també és de rebut destacar la capacitat tàctica d'en Javi.

Mig punt d'or que no ens lliura de la zona de descens, però evita que ens despengem. Diumenge que ve, encontre duríssim a Castelldefels.

L'A en acció
Els de l'A no han pogut fer res davant d'un Sant Andreu molt superior. El resultat, 1-9, ho diu tot, per bé que es podria haver maquillat una mica sumant quelcom en partides com la d'en Salvo o en Sagués. El factor positiu: poder era un bon dia per tenir un mal dia, no sé si m'explico. Diumenge que ve, missió Andorra.
En aquest matx, els darrers taulers hauran de donar la cara, per damunt serà complicat. Llàstima que ja no es puguin aliniar suplents al primer tauler, sinó aquí hi havia un candidat a palmar ràpid i aprofitar la jornada d'esquí :-p.

Us adjunto un vídeo amb un fragment del post-mortem al primer tauler. Pel que fa als detalls de l'encontre, en Salvo us els oferirà al seu blog.

El C d'en Marco ha donat guerra a Parets, caient finalment per 5,5-2,5 davant d'un conjunt superior. S'ha puntuat als darrers taulers, més equilibrats. Els del D, 8-0, un altre dia serà.




Diumenge que ve més des de Castelldefels!

2 comentaris:

  1. Hola, en primer lloc felicitar-vos pel matx i per l'atenció que ens heu demostrat com a anfitrions.
    Jo era qui jugava amb el Cecilio i he de fer dues puntualitzacions ben amistoses:

    1) Les taules han estar ràpides en l'horari però hem arribat a un final de torres tancadíssim que pintava taules i forçar-lo semblava kamikaze per a qualsevol dels dos.

    2) Sobre si el vostre company podia guanyar, he de comentar que en el mig joc va quedar una "mica" millor gràcies a un g4 força inspirat i valent però en cap moment va tenir cap superioritat que es pugués traduir en res concret.

    Sort amb la permanència!

    ResponElimina
  2. Bon dia, Joan!

    Gràcies per les apreciacions. M'agradaria que més jugadors aportessin el seu anàlisi sobre les partides que juguen ja que de vegades per sobreocupació i sovint per manca de nivell, el que jo exposo pot ser erroni o imprecís.

    He catalogat les taules com "de mestre" per la seva rapidesa: et convido en pendre aquestes paraules en el seu significat més positiu, és a dir, després d'una partida sense errors, ben jugada per ambdós bàndols. Respecte a les seves possibilitats de victòria, no dubto de la precisió de les teves valoracions ;-)

    Com li he comentat al vostre delegat, crec que teniu equip per pujar o, si més no, lluitar per l'ascens. Juntament amb el Castelldefels i probablement el Sitges B sou els més forts de la categoria: no només per ELO, que també, sinó perquè la majoria de vosaltres sou gent activa escaquísticament. Essent realistes, avui heu estat superiors i heu merescut la victòria, però la sort s'ha aliniat amb nosaltres.

    Us desitjo també tota la sort per assolir l'objectiu!

    ResponElimina